Викенд иза нас обележила је 6. Купусијада у Пухову. Од раног јутра, осам вредних екипа спремало је свадбарски купус, а нешто пре одржавања културно –уметничког програма, проглашени су и победници.

"Музеј трубе" у Гучи, посетило је Рукометно удружење "Арена" из Београда.

 
Саборски одбор и организатори 60. Драгачевског сабора трубача, донели су одлуку да домаћин јубиларног сабора буде проф. др Драган Станић( Иван Негришорац).
На јубиларном, 60. Драгачевском сабору трубача, трубачки оркестри ( сениори) који ће се такмичити на финалном такмичењу у недељу, 15. августа, с почетком у 15 часова, на главној позорници на стадиону су:
1. Елвис Бајрамовић, Бојник
2. „Новосадски трубачи“, Нови Сад
3. „Пиротски трубачи Саше Павловића“, Пирот
4. Јовица Јовановић, Луново Село
5. Бојан Крстић, Владичин Хан
6. Радич Славковић, Рти
7. Стефан Младеновић, Врање
8. Иван Ђенадић, Акмачићи
9. Бојан Ристић, Владичин Хан
10. Марко Трнавац, Мршељи
11. Кристијан Азировић, Ниш
12. Оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића, Ариље
13. Владимир Ивановић, Загужање
14. „Драгачевске трубе“, Гуча
15. Миле Новковић, Владичин Хан
16. Марко Глигоријевић, Бајина Башта
17. „Тимочки весељаци“, Књажевац
18. Синиша Станковић, Загужање
Такође, седам младих (омладинских) оркестара, који ће се надсвиравати за саборске награде у овој категорији су:
1. Оркестар Уроша и Огњена Васиљевића, Пожега
2. Мирослав Ђунисијевић, Ариље
3. Александар Илића, Стубал
4. Браћа Илић, Честобродица
5. Млађан Крстић, Загужање
6. Стефан Младеновић, Пожега
7. Мануел Аметовић, Алексинац
Такмичење омладинских трубачких оркестара, програмом 60. Сабора, предвиђено је за петак, 13. август с почетком у 16 часова на летњој позорници Културног центра у Гучи.
 

Решењем директора Културног центра општине Лучани у Гучи, бр. 426 од 15. 7. 2021. одређен је стручни жири који ће оцењивати вештину и изворност свирања и прогласити најбоље трубаче и трубачке оркестаре на 60. Драгачевском сабору трубача у Гучи, 15. 8. 2021. године.

У стручни жири су, на основу њихове личне компетентности, професиналне обучености и искуства именовани стручњаци у области традиционалне и савремене музичке уметности, и то:

golemovic

Проф. др Димитрије Големовић -композитор и етномузиколог, професор на Факултету музичке уметности, дугогодишњи шеф Катедре за етномузикологију и гостујући професор на Музичкој академији у Бањој Луци; аутор више научних радова и десетак књига из области етномузикологије; гостовао као предавач у Грчкој, Аустрији и САД.

Danka_Lajic.jpg

Др Данка Лајић Михајловић - етномузиколог,  докторирала на Факултету музичке уметности у Београду, асистент на студијској групи за етномузикологију Академије уметности у Новом Саду; запослена као истраживач у Музиколошком институту САНУ; у научноистраживачком раду првенствено је усмерена ка традиционалној инструменталној и вокалноинструменталној народној музици.

sudjic.jpg

Проф.  др Бојан Суђић - диригент и професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду; шеф диригент Симфонијског оркестра РТС и уметнички директор музичке продукције РТС; дириговао Оркестром београдске филхармоније; био шеф диригент ансамбла Опере и балета Народног позоришта у Београду, гост-диригент и резиденцијални диригент Краљевске опере у Стокхолму.

rasinski.jpg 

Проф.  др Мирољуб Аранђеловић Расински - композитор и музички педагог,  композитор музичко-сценског спектакла; добитник Вукове награде и награде града Београда за музичко и сценско стваралаштво.

vujovic.jpg

Душан Вујовић – диригент дипломирао на Факултету музичке уметност, на дувачком одсеку - инструмент кларинет; у другој години студија запослио се као музичар кларинетиста у Позоришту на Теразијама; свирао у Београдској филхрмонији, у Војном оркесту 1. Армије; у Полицијском оркестру радио на месту диригент оркестра.

Шести по реду „Сабор R’n’R“ обележио је викенд иза нас. За одличну атмосферу побринули су се Обојени програм, E-play, Dead Man’s Bells, El Presidente.

Јубиларни 60. Драгачевски сабор трубача у Гучи, одржаће се у термину од 13-15. августа.

 
ГУЧА - Драгачевски сабор трубача, 60. по реду, одржава се у термину од 13. до 15. августа. Из године у годину, растемо, развијамо се, покушавамо да будемо и бољи и модернији, али никако не заборављамо оно по чему смо препознатљиви, због чега се сабораши већ шест деценија враћају у малу варош у срцу Драгачева – престоницу трубе, Гучу.
Page 1 of 7
All for Joomla All for Webmasters